Koraalriffen
Een koraal rif is een natuurgebied, net als een bos maar dan met koraal. Maar wat is koraal? Het is lastiger te begrijpen, maar belangrijk te weten hoe het koraalrif -met al zijn vissen en lagerdieren- in elkaar zit. Koraal lijkt op een witte steen met gleufjes en gaatjes, maar koraal is natuurlijk geen steen. Koraal zijn duizenden diertjes die aan elkaar vast zitten en die we “koraalpoliepen” noemen. De gedroogde vorm die wij vaker zien noemen wij het “skelet” van de poliepen. Deze poliepen zitten vast aan dit skelet en strekt zijn tentakels uit in het zeewater, je zou het een kleine anemoon kunnen noemen. Koralen behoren dan ook net als de anemonen en de kwallen tot de neteldieren die weer onder de holtedieren vallen. Het zijn allemaal dieren met “netelige” prikkende tentakels waarmee ze het plankton –piepkleine zeediertjes- vangen, verlammen en vervolgens opeten.

We kunnen grofweg drie verschillende typen onderscheiden:
Franjerif: het koraalrif vormt een zoom langs de kust en grenst vrijwel direct aan het land. Dit komt het meeste voor.
Barrièrerif: het koraalrif komt voor in een band vaak tientallen kilometers uit de kust.
Atol: het koraalrif vormt een soms zeer grote ring midden in de oceaan. In feite is het een barrièrerif van een vulkaan die onder het zeeoppervlak verdwenen is. Verspreid over de wereld verschillen de koraalriffen ook van elkaar.

Sulawesi Indonesië
In 2005 heb ik een reis gemaakt naar Sulawesi Indonesië en een week gedoken in Lembeh Street waar “Muck Diving” letterlijk vertaald “Modder Duiken” de specialiteit is. Lembeh Strait is een kanaal tussen het Lembeh Island en het vasteland van Sulawesi. Je kan je gewoon niet indenken wat voor rare creaturen je hier zoal tegenkomt. Muck diving is het duiken op een bodem van grof zand met een enorme verscheidenheid aan verschillende critters. (bizarre vormen van onderwater leven.) Je zal in de Lembeh Street tijdens bijna elke duik frogvissen in allerlei kleuren en maten, spookfluitvissen, Pygmee zeepaardjes, kardinaalsbaarzen, mantashrimps en flamboyant cuttlefish tegenkomen. Het is een geheel nieuw fenomeen van duiken en daarom eventjes wennen de eerste duik. Het was geweldige week met heel veel mooie onderwater foto,s van heel speciale vissen en lagerdieren. “Toen God de dieren schiep, had hij af en toe wel eens een misbaksel, dat gooide hij dan in Lembeh…”

Antennarius multiocellatus

Acropora granulosa

Maak jouw eigen website met JouwWeb